söndag 10 januari 2010

Acceptans

Acceptans

Jag när en dröm om att alla överallt ska ses för en och samma sak - människor. Oavsett kön, hudfärg, religös tillhörig eller sexuell preferans. Alla hade samma värde - men jag inser att det är en utopi för vi människor värderar och värderas utefter normer allmänna eller specifika.

Läste om en tjej 13 år som blivit mobbad - arikeln gick inte in på varför men hon hade dessutom förutom mobbing i skolan fått en Facebook grupp "vi som hatar....." emot sig. Av förklarliga orsaker var hon extremt ovillig att gå tillbaka till skolan efter jullovet.
Vän av ordning måste ju ställa frågan -vad var det som var så exeptionellt med den här tjejen - två huvuden?? Troligtvis stack hon ut lite i klädstil, kanske var extremt blyg eller kanske hade en udda frisyr. Men är det orsak nog att förstöra en ung tjejs möjlighet att få en fungerande skolgång?

Barn och ungdomar i alla länder kan nog skriva under att det förekommer mobbing i klassrummen, på skolgårdarna. Men slutar det där? Nej det fortsätter ut i arbetslivet. Det finns överallt kanske inte lika tydligt som att få huvudet nedspolat i toaletten eller tvingas äta saker som inte ska ätas. Men
Mobbing finns överallt. Översitteri, härskartekniker och förakt är alla olika vatianter på just mobbing.

Friends har haft en reklamkampanj på tv som jag personligen tycker är fantastisk. Det är en ung kille som gårmed nedböjt huvud in där han bor- han sätter sig på sin stol o drar fram ryggsäcken där ord som "jävla tönt" , "idiot" i svart trillar ut. Man får följa den här killen ett par dagar och varje dag är det svarta ord som han har i väskan, ryggsäcken eller fickan. En dag finns ett rött ord "hej".
Det är allt som behövs, att vi ser varandra för de vi är - människor. Oavsett, status, yrke eller bostadsadress.De flesta av oss har upplevt någon form av trakasseri på något sätt. Oavsett om det gällde att inte bli vald i gympan i skolan eller att inte få bli inbjuden på klassfesten. Att det tystnar när man kommer in i fika rummet eller att det pratas bakom ryggen på en. Allt detta är mobbing. Men om vi vill lära våra barn vad som är rätt och fel, att mobba är fel och att alla människor är lika mycket värda. Var börjar vi. Vad ska vi ge våra barn så att de i sin tur kan föra tanken om allas lika värde framåt och utåt.
Att acceptera din nästa kanske. Det kan kanske vara så enkelt. I det lilla börjar förändringen.

Martin Luther King sade ju "I have a dream..."

Se dig om i morgon, se den du möter och visa dig intresserad för vad han eller hon har att säga. Det kan ge mer än du tror. Det kan vara första steget till något stort.

C


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar