tisdag 2 februari 2010

Kärlek, känslor och rätten till utveckling

Känslor - hela spektrumet från svartaste svart till vitaste vitt. Från kärlek till hat. Starka ord och starka känslor.

Känslor förändras med tiden. Precis som vi utvecklas som människor utvecklas även våra känslor. Som ung var det lätt att älska och hata - det var korta puckar och ganska mycket svart och vitt. Gråskalorna hade ännu inte hunnit få form och färg.

Men allt efter det att den mentala ryggsäcken växte så fick gråskalorna chansen. Gråskalorna - de som vi i vardagligt tal kallar livet eller kanske livserfarenheten. Det som bygger vår ryggsäck där våra positiva och negativa erfarenheter, känslor och upplevelser. Vi har blivit ratade i kärlek, bortvalda i skolan och passerade på jobbet. Kan vi acceptera och gå vidare så blir dessa erfarenheter något vi kan lära oss av och då utvecklas. Kan vi det inte - jag då står vi stilla och kan inte se vägen framför oss för vi tittar i backspegeln.

Kärlek - den intensivaste av känslor tillsammans med hat men lika ljus som hatet är mörkt behöver näring. Rättare sagt alla känslor behöver näring, men kärlek vill vi ändå vårda för det är varmt, ljust och viktigt för oss.

Vad i består näringen? Det måste nog vara individuellt betingat. Jag kan ju vara tala för mig själv men för att mina känslor ska blomma krävs det det ett par saker. Närhet, intresse, viljan av att vara tillsammans och att visa det. Ömhet och handlingar som överensstämmer med ömheten. Små saker, enkla saker. Men som visar att just jag är viktigt för dig.

Rätten till utveckling - kan verka vara självklar. Det är den - alla har rätt till att utvecklas men man måste vara klar över att det sättet man kan utvecklas är att acceptera sin historia, förlåta det som hänt och lära sig se framåt Att inte göra samma misstag fler gånger och lära sig att tänka lite före istället för att upptäcka försent - att vänta nu här det där var väl inte så klokt - eller som en nära vän gärna säger - hur tänkte hon nu....


Så i gråskalans tecken - där livet gett mig en canvas med många nyanser - allt från det vistaste av vita via en fantastisk mängd med nyanser av grått till det mörkaste svart - njut, lev och lär.
Ingen kan göra det åt dig.

//C

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar